Samvær med katten

samvær med katten

Samvær med katten

Katter er sosiale dyr. Selv om de kan finne godt selskap i hverandre og i andre dyr, har de også behov for kontakt med eieren sin. Samvær med katten bidrar til trivselen dens – og sannsynligvis også eierens.

En katt som er vant til kjærlig nærkontakt med mennesker i de aller første leveukene, vil vanligvis sette pris på sosial kontakt og kos resten av livet. Ved å tilbringe tid med katten hver dag opprettholder du denne tamheten og lærer katten å kjenne. Da kan du raskt oppdage om katten viser tegn til mistrivsel, sykdom eller skade. Du vil også lære deg kattens språk, for eksempel tegn på at den vil være i fred eller har fått nok kos. Respekter kattens grenser. Rolig og forutsigbar oppførsel vil gjøre katten trygg og tillitsfull.

Katten kan lære seg både god oppførsel, morsomme triks og å forstå mange ord, men forvent ikke at den skal oppføre seg som en hund. Dersom katten din gjør noe galt bør du vise hva som er riktig. Hvis katten f.eks. hopper opp på kjøkkenbordet, løfter du den rolig ned mens du sier ordet  ”nei”. Vær tålmodig og ikke straff katten. Når katten gjør noe riktig bør du rose den med lys stemme, slik at den forstår hva som er ønsket oppførsel. Det er også mulig å trene katter til å gjøre forskjellige ting for å oppnå en belønning. Særlig unge katter er mottagelige for slik trening dersom du er konsekvent og vennlig.

 

Kilde: Mattilsynet