Ikke etterlat hunden i varm bil

ikke etterlat hunden i varm bil

Ikke etterlat hunden i varm bil

Hvert år utsettes hunder som er etterlatt i biler for overoppheting, noe som fører til store lidelser og i verste fall død. Kanskje er det ikke nødvendig å ta med hunden hvis du bare skal ut en snartur? Ikke etterlat hunden i en varm bil hvis du ikke må!

Dersom du må ta hunden med og forlate den i bilen, så parker i skyggen og ha vinduene åpne slik at det blir god ventilasjon. Husk at solen flytter seg, og at det raskt kan bli for varmt også i en bil som ikke står direkte i solsteken. Mange tilfeller av overoppheting av hunder i bil skjer faktisk i overskyet vær, fordi eieren da ikke er så oppmerksom på faren for overoppheting.

Husk at dyr, som mennesker, har behov for mer drikke når det er varmt. Skal du ut på en litt lengre tur, bør du alltid ta med en ekstra flaske vann til hunden og en skål den kan drikke av. Hunder svetter ikke på samme måte som mennesker, og blir derfor raskt varme. I verste fall kan din firbente venn få heteslag.

Den hyppigste årsaken til alvorlig overoppheting, er at luften inne i bilen mettes med vanndamp. Dyr kvitter seg med varmeoverskudd blant annet ved å pese. Når luftfuktigheten blir høy minker effekten av pesingen, siden fordampningen (som avkjøler dyret) hemmes.

Dersom hundens kroppstemperatur blir for høy, kan den få alvorlige skader i hjernen, hjertet, tarmene, leveren og nyrene, og i verste fall dø.

Dersom du ser en hund som sitter innesperret i en varm bil, og ikke kan lokalisere eier, må du kontakte politiet.

Tid Temperatur ute Skygge/sol Temperatur i bil
08.30 14°C Skygge 19°C
09.30 18°C Skygge 38°C
10.30 20°C Blandet 47°C
11.30 20°C Sol 58°C
12.00 23°C Sol 62°C
13.30 22°C Sol 85°C

Temperaturen stiger for t i en parkert bil. Denne tabellen viser hvor fort det kan utvikle seg til en alvorlig situasjon, og er ment som en illustrasjon. (Tidsforløp og temperatur vil variere med værforhold, hvor bilen står plassert, hvilken farge bilen har osv.) Kilder: The Animal Protection Institute/www.hittadjur.se/NKK

 

Kilde: Mattilsynet